Afla-ti ursitul in noaptea Sfantului Andrei!

Considerata o noapte cu proprietati divinitorii, noaptea Sfantului Andrei a fost folosita din cele mai vechi timpuri, in traditia populara, pentru ghicitului viitorului, pentru farmece si vraji.

In traditia populara se considera cain aceasta noapte se deschid cerurile iar animalele prind glas dar ca nu este bine sa le asculti vorbind. Noaptea de Sfantul Andrei (29 noiembrie spre 30 noiembrie) este inca folosita de fetele din satele traditionale pentru a-si gasi ursitul. Doua dintre cele mai vechi metode de aflare a ursitului (au fost descrise de Panait Istrati in Ciulinii Baraganului) insa se folosesc in prezent.

In primul caz, fata care doreste sa-si afle viitorul sot se aseaza in fata oglinzii, luminata doar de doua lumanari si se uita cu atentie in oglinda pentru a-si vedea ursitul sau scene din viitor.

Daca nu-si doreste sa se uite in oglinda, fata poate iesi in curte unde alege cu ochii inchisi unul dintre parii gardului si ii pun semn; a doua zi merge sa verifice parul ales si, in functie de cum arata (drept, stramb, urat, verde, uscat etc.), asa va arata viitorul ei sot.

O alta varianta presupune punerea sub perna a 41 boabe de grau descantate iar cel pe care-l va visa in noaptea de Sfantul Andrei va fi ursitul.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)