Peelingurile chimice – pe înțelesul tuturor

Multi dermatologi, chirurgi plasticieni si chiar cosmeticieni propun peelinguri chimice cu promisiunea de a schimba radical aspectul si textura pielii.

Ce sunt peelingurile chimice?

Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde.

Agentii folositi in tratament sunt de fapt acizi (in diverse concentratii) care realizeaza exfolierea pielii si au o penetrabilitate variabila. Majoritatea sunt extrasi din fructe.

_OQE1339 (800x533)In functie de natura si concentratia lor peelingurile chimice pot avea diverse efecte asupra pielii:

 • descuamarea stratului superficial al pielii – Rezultat: un ten mai luminous, sanatos si preventia si tratamentul formelor blande de acnee prin reglarea procesului de keratinizare (reinnoirea ciclica, naturala a stratului superficial al pielii) si stimularea factorilor naturali ai hidratarii.

 • tratamentul ridurilor – Doar ridurile superficiale se pot imbunatatii cu peelinguri chimice! In general este nevoie de peelinguri cu acizi in concentratii diverse si sedinte repetate pentru a obtine un rezultat vizibil. De cele mai multe ori este nevoie de o abordare sistematica care poate impune si folosirea de toxina botulinica (botox) sau acid hialuronic pentru un rezultat mai bun.

 • tratamentul pigmentarii neregulate sau a hiperpigmentarii – Rezultatele sunt foarte bune daca peelingurile sunt planificate cu grija. Este necesar un diagnostic si tratament al conditiilor care au predispus initial la hiperpigmentare, precum acneea, melasma, dermatita de contact, etc. Din acest motiv, tratamentul hiperpigmentarii este mult mai eficient daca este realizat de medici dermatologi.

 • rejuvenare si prevenirea imbatranirii – se realizeaza prin stimularea circulatiei sangvine si a productiei de neocolagen. Este nevoie de peelinguri superficiale sau superficiale-medii repetate si tratamente asociate (Ex.: acid retinoic si retinol)

_OQE1057 (800x533)

De reținut!

 • Dacă pielea pare a fi lipsita de sanatate naturala, este prea grasa, mata, cu riduri superficiale si pigmentare neregulata sau cu tendinta de a dezvolta cosuri, aceste peelinguri sunt o solutie de luat in considerare.

 • Peelingurile chimice sunt o parte a unui proces complex care trebuie sa duca la efectul dorit.

 • Este nevoie de o abordare sistematica si individualizata a tratamentului.

 • In mainile persoanelor si practicienilor necalificati si neexperimentati pot sa duca la rezultate proaste din cauza concentratiilor slabe si substantelor neadecvate ori sa fie insotite de efecte nedorite (hiperpigmentare, infectii, cicatrici sau chiar arsuri chimice).

 • Costurile peelingurilor chimice nu pot fi derizorii deoarece substantele sunt scumpe si reprezinta procentul cel mai important din pretul final. Din acest motiv trebuie sa priviti cu suspiciune unele oferte din piata. Este important ca medicul sa va prezinte produsele folosite si sa va furnizeze informatii despre producator.

 • Peelingurile eficiente trebuie repetate pentru un efect sustinut.

 • Nu sunt carcinogene, nu provoaca dependenta si nu au efecte adverse daca sunt folosite adecvat pentru perioade indelungate.

 • Reprezinta o veriga importanta a procesului de infrumusetare si evitare a imbatranirii, folosita de majoritatea vedetelor, actritelor, personalitatilor din show-biz pentru a “opri timpul in loc”.

Material realizat de Hebra Dermatologie, sponsor senior al campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Pirifan Distribution, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.