Taratele de ovaz – beneficii, proprietati si retete
Material realizat in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor ”Frumusetea la 40 de ani”, proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
Taratele de ovaz sunt o sursa importanta de substante nutritive, bogate in fibre Beta-glucan, fier, proteine, tiamina, magneziu, fosfor si seleniu, reprezentand unul dintre cele mai complexe alimente.
Beneficiile taratelor de ovaz pentru sanatate si silueta:
-
contribuie la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare prin reducerea colesterolului si a glicemiei, datorita fibrelor de Beta-glucan
-
diminueaza cresterea nivelului de glucoza in sange datorita consumului zilnic de 3g-beta-glucan pe zi.
-
Imbunatateste functia intestinala si controlul satietatii care ajuta la pierderea in greutate.
-
protejeaza si amelioreaza iritatiile minore ale pielii si mancarimile, accelerand vindecarea ranilor si regenerarea tenului, fiind un bun calmant si hidratant, imbunatatesc si mentin elasticitatea pielii prevenind astfel imbatranirea ei
Pot fi utilizate extern sau se pot consuma in lapte sau iaurt, adaugate in produse de panificatie sau in salate pentru a le imbunatati beneficiile nuritionale.
Pentru uz extern:
in apa de baie: se adauga in apa calda, intr-o concentratie minima de 0,007% atunci cand sunt utilizate singure sau intr-o concentratie minima de 0,003%, atunci cand sunt combinate cu uleiuri.
Ca masca pentru ten (cu papaya): se pregateste o masca din tarate de ovaz macinate si papaya, deoarece taratele de ovaz actioneaza ca un exfoliant al celulelor moarte ale pieli, lasand-o proaspata si luminoasa. in acelasi timp, papaya contine o enzima numita papaina care are rolul de a ajuta la exfolierea pielii, avand efect antioxidant.
Mod de preparare a mastii
Se macina taratele de ovaz (50g) cat mai fin, intr-o rasnita de cafea. Se amesteca cu apa calda pana se obtine o pasta moale. Separat se paseaza fructul de papaya intr-un blender. Se mesteca pasta din tarate de ovaz si papaya, obtinand o masca regneratoare, emolienta si exfolianta.
Mod de aplicare a mastii
Inainte de aplicarea mastii, se demachiaza tenul si se clateste cu apa calduta pentru deschiderea porilor. Se aplica masca pe fata intr-un strat subtire, cu miscari circulare.
Se lasa sa actioneze timp de 20 de minute, evitand zona ochilor.
Se clateste masca folosind apa calduta, avand grija sa se frece usor pielea (aproximativ 3 minute) pentru a beneficia de efectul de scrub al taratelor de ovaz. La final se clateste bine cu apa calduta.
Pentru uz intern: Reteta de briose cu tarate de ovaz (18 briose)
Ingrediente:
-
1,5 cesti de tarate de ovaz Pirifan,
-
0,5 ceasca de stafide,
-
1 lingurita de miere,
-
1,25 cesti lapte,
-
2 lingurite suc de mere,
-
0.25 ceasca de nuci,
-
1 lingurita de praf de copt si
-
2 oua.
Mod de preparare
Se unge forma cu ulei, se combina ingredientele uscate peste care se adauga laptele, ouale si sucul de mere, se amesteca si se toarna in forma. Se lasa la cuptor timp de 15 minute.
Datorita pasiunii pentru sanatate si a responsabilitatii de a furniza produse naturale echilibrate nuritional pentru comsumatori, brandul de tarate de ovaz Pirifan “Inima Naturii” este prezent astazi in majoritatea lanturilor mari de magazine, promovand un stil de viata sanatos si armonios.