Hiperhidroza – transpirația excesivă

Material realizat de dr. Laurențiu Vlădău, în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.

Ce este hiperhidroza?

Transpirația este un proces normal care ajută la reglarea temperaturii corpului, în special în momentele cu temperaturi crescute sau emoții puternice. Hiperhidroza este transpirația în cantitate excesivă, localizată în anumite zone ale corpului sau difuză.

_OQE1339 (800x533)

Cauzele hiperhidrozei

Nu există o cauză identificabilă pentru această particularitate individuală numita hiperhidroză primară, nefiind asociată cu nici o alta boală. Poate afecta bărbați și femei de orice vârstă. Persoanele mai emotive și cele supraponderale dezvoltă hiperhidroză mai frecvent și mai marcat.

Zonele cel mai frecvent afectate sunt axilele, palmele și talpile însă există variante de hiperhidroză generalizată care afecteaza și alte zone precum fața, zona inghinală, spatele. Poate fi agravată de greutatea corporală crescută, stresul emoțional, hiperactivitate și este accentuată la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor, zone cu densitate crescută de glande sudoripare.

Hiperhidroza secundară este asociată cu boli precum hipertiroidia, diabetul zaharat, feocromocitomul, afectiuni neurologice, sechele chirurgicale, menopauza și altele.

Controlul hiperhidrozei se poate realiza prin:

  • adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat,

  • odihnă fizică și psihică, activități fizice regulate, evitarea fumatului, o dietă echilibrată sau scadere în greutate, daca este cazul

  • Managementul stresului

  • Igienă corectă și regulată

  • Vestimentație adecvată sezonului, din materiale subțiri, evitând hainele din materiale sintetice gen poliester și cele strânse pe corp.

  • Trebuie folosite antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu, în concentrații sub 20% pentru a evita iritațiile.

Tratamente pentru Combaterea hiperhidrozei

Nu s-a identificat un tratament care să o vindece complet însă există tratamente care o țin sub control.

În cazurile în care transpirația excesivă nu poate fi controlată cu antiperspirante și măsuri generale,

există tratamente care pot ajuta pe termen scurt si mediu.

  • Iontoforeza este o procedură in cadrul căreia pacienții țin palmele și tălpile într-o cuvă cu apă și sunt expusi la curent electric de intensitate infimă care schimbă potențialele electrice și balanța chimică locală reducând activitatea glandelor transpirației. Procedura nu provoacă durere și nu are efecte adverse considerabile. În prima fază, tratamente care durează aproximativ 20 minute, sunt efectuate de 2-4 ori pe săptămână în clinici specializate în tratamentul hiperhidrozei, apoi pacienții pot cumpăra un aparat asemănător pentru folosirea acasă.

  • Anticolinergicele sunt medicamente care blocheaza “combustibilul”, neuromediatorul, care

alimentează procesul transpiranției. Din cauză că au efecte secundare posibile precum uscăciunea gurii, vedere încețoșată, crampe, constipație, sunt rezervate cazurilor grave, cu transpirație generalizată care nu răspund la alte tratamente.

  • Injectarea de toxină botulinică blochează chimic ciclul transpiratiei. Este probabil cea mai eficientă metodă de control în cazurile greu de controlat. Are un profil de siguranță foarte bun daca este efectuată de medici calificați în procedură. Efectele durează între 4-6 luni dupa care injectarea poate fi repetată.

  • Metodele chirurgicale constau în întreruperea conductorilor, fibrelor nervoase care transmit impulsuri glandelor transpirației. Tratamentul este invaziv în acest caz și complicațiile mai serioase pun procedura pe ultimul loc în arsenalul de tratament al hiperhidrozei. De multe ori apare așa numita hiperhidroză compensatorie care se prezintă cu transpirație excesivă in alte zone în prealabil neafectate.

Despre campanie

Campania ”Frumusețea la 40 de ani” este derulată timp de 12 luni, în perioada martie 2015 – februarie 2016. În cadrul campaniei, 12 doamne din presă, cu vârsta între 35 si 47 ani, sunt invitate să vorbească despre ceea ce inseamna frumusetea în jurul vârstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o îngrijire și o alimentație sănătoasă. Lunar, fotografiile doamnelor participante în campanie sunt transformate în tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.

În 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete și o expoziție.

Până în prezent s-au alăturat campaniei ”Frumusețea la 40 de ani” următorii parteneri media: Amelie.ro, 121.ro, Ziarul Actualitatea, Revista Avantaje, Business Woman, Ce face Mimi?, Fashionandbeauty.ro, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, La Bucatarie, Imaginea mea, InfoEst, Marya, Mujer, Romania libera, Radio România Cultural, Romania Pozitiva, Senso TV, Universul Argesean, Vipstyle.ro, Woman TV, WorldWide Romania.