Cremele cu steroizi: beneficii si mituri
Material realizat cu sprijinul doctorului Laurentiu Vladau, in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor ”Frumusetea la 40 de ani”, proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
In ultimii ani am inceput sa auzim din ce in ce mai multe replici de genul “crema asta nu face bine ca are steroizi”, “m-am dus la doctor si mi-a prescris o crema cu steroizi dar nu m-am dat ca mi se subtiaza pielea”, “m-am dat cu o crema cu steroizi si mi-a facut mai rau”, “nu dau copilul cu crema pe baza de steroizi”, etc.
Adevar sau mit?
-
Exista afectiuni ale pielii care nu raspund la altceva in afara de cremele pe baza de corticosteroizi.
-
Eficienta lor este bazata pe proprietatile antiinflamatoare ale derivatilor sintetici de cortizon. Sunt folosite in conditii inflamatorii ale pielii (care se manifesta prin roseata, exudatie, uscaciune, scuame, cruste, mancarime) precum dermatita de contact, seboreica, atopica, asteatotica, de staza, precum si psoriazis, intepaturi de insecte cu reactie hiperergica (exagerata), diverse tipuri de urticarie etc.
-
Dermatologii sunt cei mai in masura medici sa va prescrie tratamentul in urma stabilirii unui diagnostic al suferintei de piele.
-
Evitati sa cumparati, fara recomandare de specialitate, creme pe baza de steroizi de potenta medie, potente si ultrapotente. La o simpla cautare, folosind cuvinte cheie “clase dermatocorticoizii” veti obtine liste cu denumirea substantelor active pentru a va orienta mai bine.
-
De cele mai multe ori, cremele cu steroizi trebuie folosite, initial, de doua ori pe zi, timp de 3-7 zile, apoi o data pe zi, inca 3-7 zile, la o potenta corespunzatoare si intr-un vehicul adecvat (unguent, crema, lotiune, solutie) in functie de afectiune si zona de tratat.
-
Aplicati o cantitate echivalenta lungimii unei falange pentru a acoperi o arie de marimea unei palme (inclusive degete), intr-un singur strat, aplicat relativ uniform, in directia firelor de par, fara a freca pentru a “intra in piele”. in acest fel veti evita cu siguranta orice efecte adverse.
-
in cazul lipsei totale de eficienta, dupa 2-3 saptamani de tratament, discutati cu medicul dermatolog alternative. Printre cauzele lipsei de raspuns, pentru o afectiune diagnosticata de dermatolog, cel mai frecvent se afla utilizarea unei creme de potenta necorespunzatoare, folosirea cu frecventa sau in cantitate redusa.
-
Utilizarea lor pentru o boala inflamatorie diagnosticata va duce la o imbunatatire marcanta in termen de 2-14 zile, prin diminuarea inflamatiei.
-
in bolile cronice precum psoriazis, dermatita seboreica, dermatita atopica, de cele mai multe ori vor aparea recurente. in aceste cazuri, dermatologul va recomanda un tratament de intretinere sau alternativ la finalizarea “pulsului” de 1-2 saptamani pentru a prelungi perioada de ameliorare. Tratamentul poate fi reluat lunar sau mai rar, in acelasi mod, sub supraveghere.
Care sunt consecintele folosirii necorespunzatoare a cremelor pe baza de steroizi?
-
In cazul in care sunt folosite inainte de stabilirea unui diagnostic, pot masca aspectul clasic al unei boli de piele care ulterior va fi identificata mai greu.
-
Utilizarea necorespunzatoare pentru orice afectiune infectioasa a pielii (ciuperci, infectii comune ale firului de par, candidoza, furuncule, abcese, etc.) va duce constant la o agravare a bolii din cauza incetinirii sau stoparii raspunsului imun natural impotriva infectiei, chiar daca de multe ori se poate observa o imbunatatire initiala amagitoare. Acelasi efect este posibil si in cazul folosirii pe cancere ale pielii.
-
Acneea si rozaceea se agraveaza constant dupa aplicarea de steroizi.
-
Folosite indelungat si/sau des, in cantitati necoresponzatoare, pe zone extinse, pot duce la atrofie (subtierea pielii), infectii superficiale si profunde, pierderea eficientei si, in cazuri extreme si rare, tulburari hormonale cauzate de absorbtia in organism. Aceste lucruri pot fi evitate prin vizite si controale la dermatolog pentru monitorizare, utilizarea de tratamente alternative sau regimuri intermitente.
Concluzia: daca medicul v-a recomandat creme pe baza de steroizi/dermatocorticoizi, puneti cat mai multe intrebari in legatura cu tratamentul, lamuriti-va in ceea ce priveste indicatia, durata, alternative, controale. Un pacient informat este pe jumatate tratat.
Despre campanie
Campania ”Frumusetea la 40 de ani” este derulata timp de 12 luni, in perioada martie 2015 – februarie 2016. in cadrul campaniei, 12 doamne din presa, cu varsta intre 35 si 47 ani, sunt invitate sa vorbeasca despre ceea ce inseamna frumusetea in jurul varstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o ingrijire si o alimentatie sanatoasa. Lunar, fotografiile doamnelor participante in campanie sunt transformate in tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.
In 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete si o expozitie.
Pana in prezent s-au alaturat campaniei ”Frumusetea la 40 de ani” urmatorii parteneri media: Amelie.ro, 121.ro, Ziarul Actualitatea, Revista Avantaje, Business Woman, Ce face Mimi?, Fashionandbeauty.ro, debanat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, La Bucatarie, Imaginea mea, InfoEst, Marya, Mujer, Romania libera, Radio Romania Cultural, Romania Pozitiva, Senso TV, Universul Argesean, Vipstyle.ro, Woman TV, WorldWide Romania.