Folosirea calculatorului de catre copiii intre 5 si 7 ani
Programul pentru studiul tehnologiei IT este o colectie de proiecte care au la baza utilizarea aplicatiei KidPix3D si a suitei Microsoft Office. Este structurat pe 3 niveluri de invatare, incepand cu copii prescolari cu varste intre 5 si 7 ani.
Procesul de invatare combina stiinta computerelor cu stilul bazat pe proiecte, proces ce ajuta copii sa acumuleze, organizeze si sa comunice informatii. Pentru a intelege ce este tehnologia, de obicei inatai intelegem ceea ce nu este ea. Integrarea tehnologiei nu se face printr-un proces izolat in care copii invata doar sa scrie in Word sau sa faca un grafic in Excel, ci prin conectarea tehnologiei la abilitatile fiecaruia si la activitatile importante pe care le desfasoara.
Ca sa intelegem mai bine ce insemana integrarea tehnologiei haideti sa comparam un computer cu un creion. Cand un copil foloseste un creion intai invata cum sa-l tina in mana, sa scrie si sa deseneze cu el. Si totusi destul de repede atentia se muta de la unealta in sine, in cazul nostru creionul, la lucruri mai importante cum ar fi sa scrie o poveste, sa deseneze o imagine sau se rezolve o problema de matematica.
Asa se intampla si cu un computer. Evident este nevoie de mult mai multe cunostinte pentru folosirea lui, dar pana la urma computerul este un mijloc folosit de-a lungul procesului de invatare si anume in acumularea, invatarea si comunicarea informatiilor.
Multi oameni isi aduc aminte cum era viata inainte de inventarea computerului, Internetului, telefoanelor mobile sau a jocurilor video. Multi dintre copii de astazi nu pot. Ei s-au nascut si cresc intr-o lume in care sunt inconjurati de echipamente digitale, ce ii ajute sa invete, sa comunice si sa se distreze.

Multi copii sunt familiarizati cu tehnologiile si din acest motiv fac lucrurile diferit fata de cei mai in varsta. Astazi copii in mod regulat folosesc mai mult Internetul pentru a cauta informatii in loc sa citesca o carte. Ei scriu un e-mail sau pe chat in loc sa-si sune prietenii. Si cel mai des folosesc computerul sa scrie un document in loc sa scrie pe o foaie de hartie. Tehnologia e clar integrata in vietile lor, zi de zi.
Din moment ce copii cresc intr-o lume digitala este important ca integrarea tehnologiei sa faca parte din educatia lor. Copii au nevoie de experiente care sa le fie folositoare si relevante pentru viitorul lor. Ca acest lucru sa se intample au nevoie de tehnologie in viata lor.
Este important sa intelegem ca locul de munca s-a schimbat dramatic de la inventarea computerului. Toti oamenii astazi se bazeaza pe computer pentru a-si indepli sarcinile de serviciu. Cu jutorul Internetului omenii nu mai sunt legati de un loc anume pentru a putea munci. Astazi iti poti citi mesajele de pe un laptop sau smartphone fara sa fii conectat la un cablu. Copii au nevoie de aceste abilitati pentru a-si gasi in viitor un astfel de loc de munca.
Desi multi copii sunt familiarizati cu tehnologia totusi abilitatile si cunostintele lor de a folosi tehnologia sunt limitate. De exemplu, foarte putini copii isi petrec timpul invantand matematica pe computer in timp ce majoritatea folosesc tehnlogia pentru jocuri, corespondenta cu prietenii sau vizionand continut video pe Internet. Din acest motiv rolul nostru este de a le prezenta oportunitatile pe care le au in explorarea tehnologiei si a infinitelor posibilitati de a o utiliza.
Deasemenea este important sa intelegem ca unii copii au o inclinatie spre tehnologie iar altii nu. De exemplu unii au acces la Internet, computer sau aplicatii software acasa iar altii nu. Rolul nostru este acela de a asigura acces in mod egal la resursele tehnologice, astfel incat toti copii sa-si dezovolte aceste abilitati atat de necesare viitorului lor.
Si mai important este recunoasterea faptului ca acei copii care poseda abilitati tehnice, nu inseamna ca ei si stiu sa le foloseasca in mod corect si in deplina siguranta. Educatia joaca un rol esential pentru ca si copii de astazi sa devina participanti responsabili in lumea digitala. Noi vrem sa pregatim copii pentru era digitala.
Scopul integrarii tehnologice este acela ca toti copii sa foloseasca tehnologia in mod corect si sigur in procesul de acumulare, aplicare si comunicare a informatiilor. In cadrul proiectelor Technokids copii vor invata sa:
– Foloseasca sigur, etic si responsabil tehnologiile
– Adune, cerceteze si evalueze informatii din surse diferite
– Creeze propriile prezentari, imagini si documente
– Calculeze, foloseasca si sa analizeze date
– Organizeze date
– Rezume idei utilizand o gama variata de suporturi media
– Resolve probleme utilizand tehnologia
– Prezinte informatii
– Comunice eficient rezultate in fata altor copii
– Interactioneze si colaboreze in echipa pentru rezolvarea problemelor si partajarea informatiilor
– Transfere cunostinte catre noi tehnologii
Principalele abilitati pe care copii le vor dezvolta de-a lungul celor 5 niveluri sunt:
– Scrierea documentelor electronice
– Creearea de prezentari
– Cautarea eficienta a informatiilor pe Internet
– Protectia datelor personale
– Utilizarea bazelor de date
– Publicarea informatiilor pe Internet
– Productie video
– Editare imagini
– Programarea calculatoarelor
Email: contact@technokids.ro