10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă
Material realizat în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Pirifan Distribution, Hebra Dermatologie, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
La baza bolilor de nutriție stă o alimentație defectuoasă, săracă în nutrienți și bogată în grăsimi și alimente procesate. Organismul necesita carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine și minerale pentru a menține sănătoase organele vitale, oasele, mușchii și nervii, precum și pentru a produce hormoni și substante chimice care sunt necesare pentru buna funcționare a organismului.
Alimentația pentru o viață sănătoasă ar trebui să respecte următoarele recomandări:
-
O alimentație variată: Încercați să aveți o alimentație echilibrată, bazată pe produse cat mai proaspete (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase etc.), cât mai puțin procesate și cu un nivel nutritiv ridicat (vitamine și minerale)
-
Alimentație naturală; Evitați produsele cu adaos ridicat de zaharuri, cu termen de valabilitate foarte lung și cu compuși a căror denumire nu o recunașteți
-
Fără zahăr procesat; La vârsta de 40 de ani este recomandată o dieta săracă în carbohidrați simpli (zahăr, zahăr brun, sirop de porumb, dulciuri comerciale, sucuri de fructe procesate, bauturi carbogazoase etc.) care trebuie înlocuiți cu carbohidrați complecși luati din orez brun, orez sălbatic, paste integrale, cereale integrale, fructe proaspete (moderat), legume si oleaginoase. Proporția zilnică de carbohodrați complecși nu trebuie să depășească 40%-50% din dieta zilnică, în funcție de nivelul activității fizice.
-
Foarte puține grăsimi naturale; Sunt recomandate grăsimile naturale, uleiurile procesate la rece (de susan, de masline etc.) consumate ca dressing sau folosite ca suport pentru prăjit. O sursă foarte bună de grasimi sănătoase o reprezintă semințele (in special cele de in), nucile si toata clasa oleaginoaselor crude, neprajite furnizori de omega 3 si omega 6. Aportul zilnic necesar undeva intre 20-30% din totalul valorii energetice necesar fiecarei persoane.
-
Carne slabă; Carnea cu conținut scăzut de grăsimi (de curcan, pui, pește, vânat, fructe de mare) este o sursă bună de proteine. Însa un aport ridicat de proteine se poate lua si din legume si oleaginoase (boabele de naut, soia si hrisca) din lactate si oua, fiind variante preferate intrucat nu forteaza digestia la fel de mult precum carnea.
-
Folosirea condimentelor; Gustul este foarte important asa este recomandabilă folosirea condimentelor proaspete, acestea avand si rol in sustinerea procesului de digestiv; cspre exemplu Sarea de Himalaya contine 84 de minerale: clorura de sodiu, sulfati, calciu, potasiu, magneziu.
-
Consumul de lichide este foarte important. Apa si ceaiurile in general sunt indicate in cantitati ridicate si pot fi servite in timpul mesei cu inghitituri mici pentru a facilita digestia. De evitat a se consuma cantitati mari de lichide inainte sau dupa terminarea unei mese. Bauturile carbozagoase si sucurile procesate trebuie evitate iar consumul de cafea si alcool trebuie pastrat in anumite limite (aproximativ o ceasca de cafea si un pahar de vin pe zi).
-
O disciplină a orarului de alimentatie. Daca mancam in fiecare zi la alta ora sistemul digestiv va avea de suferit, la fel si starea noastra generala. Totodata foarte important este sa nu mancam pana la refuz. Stomacul ar trebui in urma unei mese sa fie plin jumatate cu mancare, un sfert cu lichid si restul lasat “sa respire”.
-
O atmosferă relaxată la masă; Încercați să pregatiți mancarea pe care o consumați și să mâncați în liniște. Alimentatia are scopul de a hrani organismului si daca mancam pe fuga,intr-un mediu prea agitat sau cu o starea mentala si fizica prea agitata, procesul de asimilare a nutrietilor va avea de suferit.
-
Consumați alimente cat mai proaspete, naturale si cu aport nutritiv ridicat.
Despre campanie
Campania ”Frumusețea la 40 de ani” este derulată timp de 12 luni, în perioada martie 2015 – februarie 2016. În cadrul campaniei, 12 doamne din presă, cu vârsta între 35 si 47 ani, sunt invitate să vorbească despre ceea ce inseamna frumusetea în jurul vârstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o îngrijire și o alimentație sănătoasă. Lunar, fotografiile doamnelor participante în campanie sunt transformate în tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.