SanatateStiri

2 programe regionale de prevenire a cancerului de san si col uterin in 12 judete

Radu Gelu Onisoru – 2 programe regionale de prevenire a cancerului de san si col uterin in 12 judete din regiunile Nord Est si Sud Est

  • 18 milioane de euro finantare pentru cele doua programe de prevenire a cancerului de san si col uterin din regiunile Nord Est si Sud Est.
  • 200.000 de femei participa la programele de screening ale ambelor proiecte.
  • Cancerul de san este pe locul I intre cancerele depistate la femei si in 80% din cazuri este diagnosticat in stadii avansate.

Institutul Regional de Oncologie Iasi si Fundatia Enable Romania deruleaza, in parteneriat, 2 programe regionale de prevenire a cancerului de san (ONCOFEM) si, respectiv, a cancerului de col uterin (ONCOPREV), cu o finantare totala de peste 18 milioane de euro provenita din fonduri europene si fonduri ale Ministerului Sanatatii. Cele doua proiecte au atras finantare nerambursabila prin Programul Operational Capital Uman (POCU).

Ambele proiecte sunt implementate pe o perioada de 42 de luni, incepand cu luna iulie 2020, in cadrul campaniei „Fii responsabila de sanatatea ta!” si se adreseaza unui numar total de peste 200.000 de femei din care minim 107.000 de femei apartinand grupurilor vulnerabile.

Radu Gelu Onisoru - 2 programe regionale de prevenire a cancerului de san si col uterin

Programul regional ONCOFEM – PREVENTIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE SAN beneficiaza de o finantare de aproximativ 8 milioane de euro si este implementat in cele 12 judete ale celor doua regiuni de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est: Iasi, Vaslui, Bacau, Suceava, Botosani, Neamt si, respectiv, Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea.

 

Programul regional ONCOPREV – PREVENTIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE COL UTERIN beneficiaza de o finantare de aproximativ 10 milioane de euro si este implementat in cele 6 judete ale regiunii de dezvoltare Nord-Est: Iasi, Vaslui, Bacau, Suceava, Botosani, Neamt.

 

Radu Gelu Onisoru - 2 programe regionale de prevenire a cancerului de san si col uterin

ONCOFEM si ONOPREV sunt 2 programe de screening pentru depistarea cancerului de san si, respectiv, al cancerului de col uterin, ce urmaresc sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, in vederea facilitarii participarii la tratamente precum consiliere psihologica, peer-to-peer suport si alte servicii necesare. Conform specialistilor, cancerul de san este pe locul I intre cancerele depistate la femei, iar in peste 80% din cazuri, cancerul de san este diagnosticat in stadii avansate. in acelasi timp, cancerul de col uterin este al doilea in lume ca frecvenţa in patologia tumorala la femei din cauza diagnosticarii tardive a bolii, deoarece romancele nu isi fac in mod regulat testele de screening. intrucat ambele tipuri de cancer sunt tratabile in faze incipiente, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate catre prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al cancerului de san si al cancerului de col uterin, se imbunatateste rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar si de col uterin, se incurajeaza tratamentul medical si de suport, precum si imbunatatirea capacitatii sistemului sanitar de control al cancerului. Prin sprijinirea Institutului Oncologic Regional Iasi in implementarea proiectelor si atragerea grupurilor tinta, am incercat sa ne aducem contributia la cresterea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare a grupurilor vulnerabile.”, a declarat Radu Gelu Onisoru, director al departamentului de formare profesionala si fonduri europene Centrul Diecezan Caritas Iasi si colaborator privat al Fundatiei Enable Romania.

Responsabilitatile Fundatiei Enable Romania in cadrul celor doua proiecte regionale cuprind coordonarea activitatilor grupurilor tinta, identificare si gestionare a grupului tinta, oferirea de servicii psihologice femeilor din grupurile tinta, cat si gestionarea si coordonarea activitatilor in calitate de partener in proiect.

Despre FUNDATIA ENABLE ROMANIA

FUNDATIA ENABLE ROMANIA a fost infiintata in 2013 ca persoana juridica de drept privat, autonoma si apolitica, neguvernamentala si non-profit. MISIUNEA fudatiei consta in promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati si altor categorii dezavantajate, prin respectarea demnitaţii şi diversitaţii umane. VIZIUNEA pentru societatea din care face parte fundatia este: O societate moderna in care diferenţele dintre persoane sunt recunoscute şi valorizate, iar persoanele cu dizabilitaţi sunt cetaţeni activi şi implicaţi in viaţa comunitaţii, aducand valoare adaugata procesului de dezvoltare a acesteia.

MOTTO: ”Schimbam paradigma: Oamenii cu dizabilitati au abilitati!”

SCOPUL fundatiei este ca, prin activitatile desfasurate si prin serviciile si programele create si oferite in mod individual, sa imbunatateasca calitatea vietii persoanelor cu dizabilitati, precum si a familiilor acestora sau a altor grupuri dezavantajate.